Wczytuję dane...

Jak wybrać lampę do restauracji?

Jak wybrać lampę do restauracji?

 

Dobry projekt oświetlenia może uszlachetnić restaurację, podkreślając jej możliwości i stworzyć komfortowy klimat. Projektując oświetlenie restauracji, należy zwrócić uwagę na funkcjonalność i artystyczną jego jakość. Projekt oświetlenia restauracji powinien dążyć do stworzenia środowiska przyjemnego klientowi,  zapewnić jasne i miękkie barwy. Pozwoli to ludziom nie tylko wyraźnie widzieć żywność, która powinna być arcydziełem na talerzu, ale również pozwoli na podziwianie mebli, zastawę stołową i otaczające ich środowisko. Te wszystkie czynniki nadadzą ogólne poczucie estetyki, a zarazem umilą spędzany czas klientom i zachęcą do następnych odwiedzin w lokalu.

 

Dobierając oświetlenie do restauracji należy zwrócić uwagę na 3 główne czynniki:

  • Energooszczędność oświetlenia odpowiednio dobrana do rodzaju handlu;
  • Połączenie światła akcentującego wraz ze światłem rozproszonym;
  • Dobór źródeł światła o odpowiedniej jakości, barwie i długości czasu użytkowania.

 

Pod kątem energooszczędności najlepszym wyborem będą lampy LEDowe. Ich pobór energii jest nawet 70 - 80 % mniejszy od żarówek tradycyjnych oraz około 40% mniejszy od świetlówek (oświetlenia fluorescencyjnego). Dodatkowym atutem jest możliwość zmiany natężenia światła oraz wielobarwność żarówek.

 

Największym wyzwaniem w oświetleniu restauracji jest połączenie światła rozproszonego z akcentującym.

Światło rozproszone stanowi główne oświetlenie sali konsumpcyjnej. Najczęściej stosuje się lampy sufitowe, które w zależności od pożądanego efektu montujemy na odpowiedniej wysokości. Pamiętać należy tu, aby światło padające z lamp sufitowych nie oślepiało konsumentów. Pośrednio można zastosować oświetlenie w podwieszanym suficie (oprawy do zabudowy). Powinno ono jednak współgrać z oświetleniem głównym. Oświetlenie pośrednie pozwala na optyczne powiększenie powierzchni sali.

Światło skupiające stosuje się głównie do wyróżnienia pewnych elementów dekoracyjnych w lokalu. Ponadto można stosować pewne lampy sufitowe skupiające światło nad stołem.

Dodatkowym oświetleniem sal restauracji są oprawy oświetleniowe, montowane pod szafkami, przy lustrach, bądź obrazach.

 

W celu uzyskania niepowtarzalnych efektów estetycznych, można zastosować oświetlenie z możliwością regulacji natężenia światła. Użycie takiego rozwiązania pozwoli nie tylko na stworzenie odpowiedniego klimatu do potrzeb w danej chwili, ale także pozwoli na przedłużenie życia żarówek oraz na zaoszczędzenie energii.